torek, 23. marec 2010

Iskanje podatkov o sortah po internetu

Internet je seveda naš najboljši prijatelj pri iskanju podatkov o sortah. Med podatke spadajo opis in slike. Oboje najlažje najdemo tako, da v iskalnik vpišemo ime sorte in dodamo besedo tomato, če iščemo zadetke v angleščini. Npr. Pineapple tomato. Če bi vpisali samo pineapple, vemo, da bi nam iskalnik prikazal rezultate za ananas. Paradižniki imajo zelo različna in izvirna imena. Slike pa poiščemo na google slike (google images).

Ker se tudi v Sloveniji širi populacija oboževalcev paradižnikov, lahko podatke iščemo tudi pri nas. V iskalnik napišemo ime sorte in označimo, da želimo iskanje samo po straneh v državi Sloveniji.

Kateri so ključni podatki, ki jih iščemo:
  • (pravilno) ime s sinonimi, da se izognemo nakupu/menjavi/sejanju iste sorte, ki ima več imen (recimo Black krim in Noire de crimmee)
  • domač ali hibrid - hibridi so križanci dveh različnih staršev in so običajno komercialne sorte (bolj se cilja na določene karakteristike, kot je odpornost in produktivnost, ne pa na okus). Domači (heirloom, heritage) paradižniki pa slovijo po boljšem okusu od komercialnih, hibridnih sort (niso vse komercialne sorte hibridi). S križanjem lahko tudi sami doma ustvarimo hibride, ki jih lahko z nadaljno vzgojo (več let) dehibridiziramo v stabilno domačo sorto.
  • način rasti - determinanten (ne potrebuje opore, vsi plodovi dozorijo približno hkrati), indeterminanten ( potrebuje oporo); poznamo tudi pol-determinantne.
  • tip - z navadnimi listi ali s krompirjevimi listi (pomembno zaradi načina opraševanja in morebitnega križanja).
  • dneve, v katerih sorta dozori - tako izvemo, ali je sorta zgodnja, srednja ali pozna in primerna za gojenje v naših podnebnih razmerah (kratka/dolga poletja).
  • barva - rdeč, roza, rumen, oranžen, bel, moder, vijoličen oz. črn, pisan
  • oblika in velikost - droben češnjevec, okrogel beefsteak, podolgovat "pelat", oblika slive, hruške, paprike...
  • okus - zelo sladek, sladek, sladko-kisel, kiselkast, aromatičen, močan okus, blag
  • tekstura - kremast, kašast, čvrst, sočen
  • uporaba - čvrstejši paradižniki so primerni za solate, pelati za pripravo mezg in sušenje...
  • ostalo - odpornost na bolezni, primerno podnebje (hladno, vroče), produktivnost, morebitne posebnosti, zgodovina in izvor...
  • slike

Uporabne povezave:
http://tatianastomatobase.com/wiki/Tatiana%27s_TOMATObase_-_Heritage_Tomatoes
(Bogat seznam z opisi in slikami, angleščina)

http://tomodori.com/1varietes/catalogue2cadres.php?VARprecocite=choisir&Submit=Envoyer
(Seznam z opisi in slikami ter oceno posamezne sorte, francoščina)

http://www.tomato-garden.be/List3.aspx
(Veliko slik samo z imeni)

http://rastline.mojforum.si
(Slovenski forum z opisi različnih sort, ki so večinoma dostopni samo registriranim uporabnikom)

http://www.rastline.com
(Še en slovenski forum)

http://www.tomatofest.com/
(Založena spletna trgovina s slikami in opisi)

http://picasaweb.google.com/tvgrunt
(Albumi slik različnih sort)

http://www.mojalbum.com/alchi156/sorte-paradiznikov
(Ivine slike sort)

Za pomoč pri prevajanju uporabite Google prevajalnik:
http://translate.google.com/?hl=sl#
Vanj kopirajte celo povezavo na stran in izberite ustrezne jezike.


Ni komentarjev:

Objavite komentar