sreda, 10. marec 2010

Zbirka semen



Kako pridemo do semen paradižnikov:

1. Nakup
V Sloveniji je ponudba sort manjša. Večinoma prodajajo rdeče, komercialne sorte. V spletnih prodajalnah v tujini pa lahko kupimo praktično vse, kar nam poželi srce.

Uporaben link:
http://tatianastomatobase.com/wiki/Tatiana%27s_TOMATObase_-_Heritage_Tomatoes

2. Menjava
Svojo zbirko semen bogatimo tudi z menjavami. Lahko menjujemo v Sloveniji ali pa na tujih forumih. Do pred nekaj let je bilo le malo posameznikov v Sloveniji, ki so imeli vsaj kakšno zanimivo sorto, danes pa ni več tako. Semena so v obtoku, gojitelji jih pridno shranjujejo in mimogrede si lahko naberemo tudi čez 100 zanimivih sort. Pri menjavah s tujci pa lahko dobimo še mnogo, mnogo več. Vendar pomnite - potrebno je imeti kaj za ponudit v zameno. Zato bodite pridni in shranjujte tisto, kar trenutno imate, ne samo paradižnik. Več kot boste imeli za ponudit, več boste lahko dobili v zameno. Če nimate nič, nakupite 10-20 redkih sort v tujini, iz njih vzgojite paradižnike in shranite semena za menjave. Tako sem začela tudi jaz - z nakupi. Sedaj pa imam že čez 500 sort (jih moram uredit in preštet).

Uporabni linki:
www.rastline.com
http://rastline.mojforum.si
http://idigmygarden.com/forums
http://alanbishop.proboards.com
http://www.compagniadelgiardinaggio.it/phpBB2/index.php


(seme mojega pridelka 2009 - zdesetkano zaradi menjav in dobrodelnih licitacij za zavetišče Horjul)




(semena iz menjav)

1 komentar:

  1. Ja fajn, zelo lepo.Sem nova, kako do semen. Imam nekaj posebnega doma , kar sem dobila v dar ( seme iz Krka)HVALA ŽE V NAPREJ.

    OdgovoriIzbriši