ponedeljek, 12. april 2010

Vzgoja bazilike

Če imate radi paradižnik, potem morate imeti radi tudi baziliko. Paradižnik in bazilika sta namreč odlična kombinacija praktično pri vseh jedeh. Ko pripravljate paradižnikovo solato, primešajte tudi liste bazilike - lahko jih droblno nasekljate ali pa pustite cele. Paradižnikova mezga brez bazilike genovese pa je že skoraj brezvezna. "Sadne" sorte bazilik pa bolj pašejo v kakšne sladice, smoothije ipd.

Bazilika se k paradižniku ne poda samo na krožniku, ampak tudi na gredi, saj sta dobra soseda. Namenimo ji sončno mesto, dobro pognojeno zemljo (z zastirko in organskih snovi) in jo redno zalivamo. Jeseni pa pridno shranimo seme za naslednje leto, saj je bazilika enoletnica.



V označen lonček nasujemo zemljo, ki jo rahlo potlačimo. Če so semena še vedno v cvetovih, jih "nadrobimo" s prsti. Semena posujemo po zemlji. Ne pretiravajte s količino semen, če je lonček majhen.


Semen ne pokrivamo, saj bazilika kali na svetlobi. Zalijemo z vodno pršilko - ne zalijemo preveč, da semena ne zgnijejo.


Kmalu po pršenju se semena zasluzijo in dobijo svetlo prevleko. Redno spremljamo vlažnost zemlje in pršimo.


Kmalu bodo semena skalila (po kakšnem tednu). Lončku namenimo sončno in toplo mesto (okenska polica).


Ko sadike lahko varno prijemamo in začenjajo razvijati prve prave liste, jih presadimo.

Obstaja veliko sort bazilik, ki se po okusu močno razlikujejo. Objavljam še svoj nepopoln seznam:
  1. Blue Spice
  2. Genovese
  3. Grossblättrig
  4. Holy
  5. Lemon
  6. Lettuce leaf
  7. Mrs. Burns lemon
  8. Purple ruffles
  9. Rubin
  10. Sweet green

Ni komentarjev:

Objavite komentar