ponedeljek, 29. marec 2010

Uporabnost zip vrečk



Zbirateljem in aktivnim menjalcem semen običajno močno primanjkuje primerne embalaže, tako za shranjevanje lastnih semen, kot za pakiranje semen za menjave. Najbolj uporabne so zip vrečke (PVC vrečke z zadrgo), saj jih ni potrebno izdelovati, zapiranje pa je zelo enostavno (ne rabimo lepiti). Zip vrečke skrbno spravljamo, čim naletimo na kakšno. Velikost ni pomembna, saj pridejo vse prav. Za menjave so najprimernejše manjše zip vrečke, za shranjevanje kakšnih večjih semen (npr. fižol, buče), pa večje.


(na vrečke ne pišemo z vodoodpornim pisalom, ampak raje nanje nalepimo nalepko ali dodamo listek, saj jih tako lahko ponovno uporabimo - velja tudi za prejemnike semen)

Kako do zip vrečk:
1. Shranjevanje rabljenih - verjetno se niti ne zavedate, vendar veliko reči pride v zip vrečkah, npr. elektronske zadeve (kabli za računalnik ipd.), drobnarije (okrasne, kot so perlice, kamenčki, nakit, ali pa bolj "moške", kot so vijaki...), švedske plenice...
Čim zagledam kakšno "novo" zip vrečko v hiši, jo hitro odnesem v škatlo z ostalimi. Poprosimo tudi sorodnike in prijatelje, da nam jih shranjujejo, če jih ne potrebujejo. V zameno pa jih spomladi razveselimo s kakšno sadiko neobičajne rastline, ali s produktom (npr. gajbico paradižnikov vseh barv).


(pospravljene vrečke po velikosti)

2. Nakup - ponudnike najdemo na spletu, če v iskalnik vpišemo "zip vrečke" ali "vrečke z zadrgo". Kupimo najmanjšo velikost (40x60mm, 35x55mm), saj nam bo ta velikost prišla najbolj prav za semena paradižnikov, paprik, jajčevcev, začimb itd. Pazite: Čeprav boste za 100 vrečk zapravili okrog 5€, vas lahko pride strošek pošiljanja (z odkupnino) še enkrat toliko. Zato se prej dobro pozanimajte, kakšne načine plačila in dostave nudijo. Naj vam pošljejo po običajni pošti (in ne po "hitri pošti"), kupnino pa jim raje vnaprej nakažite. Če imate možnost, pa se dogovorite za osebni prevzem, ko boste potovali mimo proizvodnega obrata. PS: 100 vrečk zelo hitro porabimo.


(kupljene vrečke)


(v večje vrečke lahko poleg večjih (količin) semen pospravimo tudi paketke določenih semen (na sliki: koruze, okre, melone, lubenice, kumare), da imamo bolj urejeno)

Ni komentarjev:

Objavite komentar