torek, 30. marec 2010

Kako menjujemo semena





Menjavanje semen je nekaj zelo zabavnega. S svojimi semeni lahko pridobiš veliko drugih zanimivih rastlin, ne samo paradižnika.

Kje: Na spletu (po forumih) - klikni: http://paradizniki.blogspot.com/2010/03/zbirka-semen.html

Kako: Sestavimo seznam semen, ki jih imamo na voljo za menjave. Objavimo ga v Malih oglasih (Seed swap/exchange) in napišemo, kaj iščemo/česar ne iščemo. Npr. "menjam izključno za semena paradižnikov", "menjam za karkoli, razen za semena paradižnikov", "iščem zelišča, zelje..." itd. Ne pozabimo napisat tudi svoje lokacije/države.

Nato počakamo, da nas nekdo kontaktira in nam ponudi menjavo. Lahko pa smo bolj aktivni in pogledamo oglase drugih ter jih sami kontaktiramo in ponudimo menjavo (linkamo temo z našim seznamom ali pa ga kopiramo). Vprašamo jih, kaj iščejo (če tega niso že kje napisali) ter se potrudimo, da jim ponudimo ravno take zadeve (še malo pregledamo našo semensko škatlo). Ljudi, ki jih ne poznamo, vedno najprej vprašamo, ali želijo menjati (povemo našo lokacijo). Ne "napademo" jih takoj z: "Želim to pa to s tvojega seznama...". Samo dejstvo, da je nekdo oddal oglas za menjavo, ne pomeni tudi, da bo menjal z vsakim. Lahko mu je zmanjkalo semen, se mu ne da več ali pa menja samo z določenimi ljudmi. Zato je zelo pomembno, da pristopimo prijazno in olikano.

Količine: Količina semen, ki je primerna za menjave, je različna. Lahko je stvar dogovora (npr. napišem, da bom poslala po 10-20 semen paradižnika na sorto). Sicer pa so neke običajne količine sledeče:
  • Paradižnik, paprika, jajčevci: 20 je več kot dovolj, 10 je tudi super, če imate manj pa je dobro povedati, zakaj ste poslali tako malo (npr. "oprosti, sem imel samo 10 semen paradižnika te sorte, zato sem ti jih poslal samo 5").
  • Buč(k)e, kumare: S količino 5 sem čisto zadovoljna, posebno če so velika semena. 10 je super, kaj več pa je že zelo lepa številka. Buče velikanke se navadno pošilja po 1-3 semena na sorto.
  • Stročnice: Pri večjih semenih je normalno, da je količina manjša. Semen drobnih sort pa lahko pošljemo več. Napolnimo eno zip vrečko velikosti 4x6 cm (ni jo treba nabito napolnit).
  • Špinača: odvisno od sorte - lahko 5 semen za kakšne neobičajne plezalke, semen običajnih sort pa naj bo vsaj 20, raje več.
  • Križnice: podobno kot špinača, odvisno za kaj gre
Večje količine so stvar dogovora (ko npr. nekdo prosi za več semen, saj bi rad dal še prijatelju ali specificira, da bi rad menjal večje količine), dobre volje ("ta je prijazen, mu jih bom poslal kar 50, da še malo menja") in zmožnosti (ko imate res veliko semen na voljo, ki jih ne potrebujete).

Lahko pa se recimo dogovorite, da boste poslali več sort/vrst semen v zameno za večje število semen določene rastline. Npr. Paradižnik sorte Aker's west virginia, Phenomenal, Siberian, Copia... za 100 semen posebne vrste križnice (brassicaceae).

Pomnite: Vedno si pustite dovolj semen zase (po možnosti še za naslednje leto "za vsak slučaj"). Ni potrebno močno pretiravati s količinami, raje si pustite na strani še kaj za druge menjave.

Pošiljanje: Lepo je, če k pošiljki dodamo še pisno sporočilo. V njem naslovite prejemnika in mu napišete, kaj ste mu poslali in da upate, da bo kmalu prejel, zaželite dobro letino ipd. Lahko tudi na kratko opišete različne sorte in način vzgoje. Sporočilo pa je lahko tudi čisto kratko - samo lepe želje.
Semena običajno pošiljamo v podloženi ovojnici (kuverte dobimo na pošti, v papirnici), da se semena ne zmočijo ali poškodujejo. Rabljene kuverte si lahko tudi shranimo in ponovno uporabimo, če se jih še da (niso na veliko popisane ipd.) - izrežemo ustrezno velikost lista papirja in prelepimo naslove in znamko/nalepko. Lahko uporabimo tudi navadno nepodloženo kuverto, s tem da semena poprej vstavimo v ovojnico narejeno iz notranjosti podložene kuverte ali podobne zadeve, ki zaščiti semena. Takšen način je priporočljiv za menjavanje čez lužo, saj carina (lahko pohopsa semena) pri morebitni kontroli prej pregleda podložene kuverte, kot navadne. Dobro zalepimo z lepilnim trakom.
Čez lužo pošljemo vedno letalsko (drugače bo prejemnik dobil tudi šele po dobrem mesecu), po Evropi pa po želji. Povprašajte na pošti, koliko časa bo pošiljka potovala, če pošljete navadno ali letalsko, ter se na podlagi podatkov odločite.

Prejem: Ko prejmemo semena, čim prej obvestimo pošiljatelja, da smo jih prejeli in se mu zahvalimo. V kolikor njegovih še niste prejeli, mi to sporočite, saj je lahko pozabil na vas. Lahko pa so le v zamudi. Ni se mi še zgodilo, da bi se semena izgubila, vendar tudi ta možnost obstaja.

Različna semena, ki sem jih ravnokar pridobila v menjavah:



(Različne sorte koruze iz Bolivije; desno je 1 fižol - Red lawyer's bean oz. Sword bean)


(Fižol iz Bolivije)


(Ulluco iz Južne Amerike)

3 komentarji:

  1. Hi, from where do you get those very interesting sweetcorn?

    OdgovoriIzbriši
  2. Hey. I got it from a friend that got it from Bolivia.

    OdgovoriIzbriši
  3. Vse pohvale za odlično napisane napotke!

    OdgovoriIzbriši