sreda, 7. julij 2010

Tomatillo



Tomatillo (physalis ixocarpa), sorodnik paradižnika iz družine razhudnikovk, je zelo zanimiva rastlina enoletnica. V višino zraste do približno 1 metra. Rumeni cvetovi tvorijo plodove v simpatičnih lampijončkih, ki se posušijo in razprejo, ko je plod zrel. Okusa plodov ne morem primerjat z nobeno zelenjavo, ki jo običajno najdemo na slovenskih policah. Imajo posebno sadno aromo in je obenem sladek in kiselkast. Plodovi so zelo sočni in kompaktni.



Tomatillo gojimo podobno kot paradižnik kar se tiče časa in načina sejanja ter sajenja, le da mu ne odstranjujemo stranskih poganjkov, ampak pustimo, da nastane lep grmiček. Potrebna je tudi opora. Priporočeno je gojiti več sadik zaradi opraševanja.

Obstaja več sort tomatilla, ki se razlikujejo po barvi, okusu, velikosti... Lani sem gojila rumenega, vijoličnega in zelenega (Cisineros), letos pa samo sorto Cisineros (zaradi "racionalizacije").

Cis(i)neros tvori večje plodove od ostalih, saj v dolžino merijo tudi okrog 7 cm. Plodovi ostalih sort so namreč znatno manjši.

Plodove je najboljše uživati presne. Lahko jih jemo "kar tako", ali pa iz njih iztisnemo sok, ki je nadvse prijeten zaradi sladko-kislega razmerja in sadne arome. V Mehiki tomatillčke uporabljajo za pripravo značilne salse verde, seveda jih lahko pripravimo tudi v solati ali z avokadom v guacamole.






1 komentar:

  1. I love tomatillo salsa! Your tomatillos seem to be more productive than mine. Mine might be bigger though.

    OdgovoriIzbriši